#BLOGOVISION2017 #1 NEED / HEGAIAMAS: A SONG FOR FREEDOM



Στο νούμερο ένα (1) για φέτο (χωρίς ς), το τελευταίο και καλύτερο άλμπουμ κατά την προσωπική μου άποψη είναι το Hegaiamas: A song for freedom των Need. Μακράν η καλύτερη ανερχόμενη Ελληνική μπάντα οι Need συνεχίζουν το δρόμο που χάραξαν με τον προκάτοχο του Hegaiamas, το Orvam. 

Αν το Orvam είναι το yin το Hegaiamas είναι το yang, είναι τα δύο αντίθετα και συμπληρωματικά ισόποσα μέρη ενός συνόλου. Έχουν ίδια δομή τραγουδιών, πέντε κανονικής διάρκειας, ένα θεατρικό ως έκτο κομμάτι και κλείνουν με ένα κομμάτι το οποίο είναι περίπου εικοσάλεπτης διάρκειας. Επιπλέον και τα δύο άλμπουμς έχουν παρόμοιο θέμα στον τίτλο - a song for. Το Hegaiamas στο εξώφυλλο έχει κεντρικό θέμα το πορτοκαλί, το Orvam το μπλε που είναι αντίθετο χρώμα. Επίσης το Hegaiamas είναι πιο οργανικό, βγάζει περισσότερο θετική ενέργεια ενώ το Orvam (όπως το λέει και η ονομασία του - mavro) είναι πολύ πιο σκοτεινό. Λεπτομέρειες; Ενδεχομένως. Αλλά εγώ δεν μπορώ να τις παραβλέψω. Το Hegaiamas έχει πολύ πιο δουλεμένα κομμάτια, έχουν προστεθεί γυναικεία φωνητικά σε σημεία, η τεχνική των παιδιών είναι υψηλότατη, ενώ και η παραγωγή ειναι απείρως καλύτερη (βέβαια η όχι και τόσο καλή παραγωγή λειτούργησε υπέρ της ατμόσφαιρας του Orvam). 

Όταν ξεκίνησα να ακούω το δίσκο είχα καταλήξει ανάμεσα στο Riverthane και στο Hegaiamas ως τα αγαπημένα μου κομμάτια. Εν τέλει όμως με τον καιρό το αγαπημένο μου κομμάτι έγινε το I.O.T.A. το οποίο είναι ένας πεντάλεπτος διάλογος με τη μορφή θεατρικού (δεν ξέρω αν το λέω και καλά) στην οποία συμμετέχει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μυλωνάς με την κόρη του και εν τέλει είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που άκουσα και είδα φέτος, γιατί ευτυχώς έχουν κάνει και ένα υπέροχο βίντεο για αυτό το κομμάτι. Ειδικά το σημείο που λέει η κοπέλα για το "ongoing E minor" πραγματικά είναι το πιο συγκλονιστικό σημείο του κομματιού. Δυνατές μπάντες με παιχταράδες μουσικούς κλπ υπάρχουν πάρα πολλές, όμως μπάντες που έχουν την θεατρικότητα και το συναίσθημα που βγάζουν οι Need δύσκολα θα βρει κάποιος στις μέρες μας.


XEBINEC ΠΕΡCΕΤΕΤC
100
XPICTIANIKO METCAΛ ΠΕΡCΕΤΕΤC
100
ΖΑΜΠΟΥΝΟΒΙΖΙΟ ΑΠΡΟΥΒΑΛ ΠΕΡCΕΤΕΤC
100



No comments:

Post a Comment